Czekoladowa wieża

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Zdecydowanie jest to deser dla czekoladoholików. Zdecydowanie jest to deser dla czekoladoholików.

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • TRUFLA:
    - czekolada gorzka: 200 gramów
    - masło: 50 gramów
    - kremówka 36%: 200 mililitrów
    - orzechy laskowe, drobno posiekane: 40 gramów
    - herbatniki, drobno pokruszone: 25 gramów
    - ekstrakt z wanili: 1 łyżeczka
    - rum: 2 łyżeczki
    MUS Z BIAłEJ CZEKOLADY:
    - biała czekolada: 200 gramów
    - kremówka 36%: 200 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - jaja: 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - woda: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    DEKORACJA:
    - płatki śniadaniowe w kształcie ryżu: 0.5 szklanki
    - czekolada mleczna: 100 gramów
    - czekolada gorzka: 70 gramów
    - kremówka 36%: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa wieża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trufla:

    1. W garnku o grubym dnie albo w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i śmietaną.

    2. Kiedy uzyskasz jednolitą masę odłóż na bok, aby lekko przestudzić. Następnie odłóż do lodówki na 30 minut.

    3. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i dokładnie utrzyj na jedwabistą masę. I ponownie odłóż do lodówki na 30 minut.Metalowa obręcz

    4. Teraz raz jeszcze utrzyj czekoladową masę i dodaj orzechy, herbatniki, ekstrakt waniliowy oraz rum. Dokładnie wymieszaj.

    5. Masę równomiernie rozłóż pomiędzy 6 walców o średnicy 6 cm (zdjęcie obok).

    6. Odłóż do lodówki
  • 2. Mus z białej czekolady:

    1. W rondelku o grubym dnie podgrzej wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Gotuj około 1 minuty, aż powstanie lekki syrop. Zdejmij rondel w kuchenki.

    2. Połamaną na małe kawałki czekoladę przełóż do rondelka i mieszaj, aż się rozpuści.Jeżeli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, połóż rondelek na kuchenkę i leciutko podgrzej.

    3. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

    4. Teraz do masy dodaj żółtka, utrzyj i ponownie odstaw.

    5. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywna pianę.

    6. Dodaj białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

    7. Wylej masę z białej czekolady na masę truflową.

    8. Włóż deser do zamrażarki na całą noc.
  • 3. Dekoracja:

    1. Rozpuść czekolady i 25 ml śmietany w rondelku. Lekko przestudź.

    2. Wsypuj po kilka płatków śniadaniowych do czekolady i dokładnie obtocz w czekoladzie. Odstaw na pergamin tworząc wieżyczkę.

    3. Kiedy masz przygotowane 6 dekoracji z płatków, włóż je do lodówki.

    4. Do pozostałego sosu czekoladowego dodaj resztę kremówki i zamieszaj, aby powstała jednolita masa. Lekko przestudź.

    5. Wyjmij deser z zamrażarki i zdejmij obręcze.

    6.Polej górę deseru odrobiną sosu czekoladowego i wbij dekoracje z płatków śniadaniowych.
  • 4. Wieża:

    1. Do miseczki w jakiej będziesz podawać deser wlej trochę sosu czekoladowego.

    2. Na środek połóż wieżę czekoladową. Od razu podawaj.

    Smacznego!
  • 5. www.sandrabakesaparty.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować