Czekoladowa drożdżówka z rumem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Czekoladowa drożdżówka z rumem i rodzynkami z sosem czekoladowym. Można ją zrobić w wersji wegańskiej lub z utartymi żółtkami.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (daj jaką masz) = 50 gram do podsypywania
    4 łyżki kakao
    50 gram oleju kokosowego lub masła
    1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
    2 łyżeczki aromatu waniliowego
    pół kostki drożdży ( na 500 bram mąki)
    3/4 szklanki napoju z roślinnego lub mleka
    2 łyżki rumu
    garść rodzynek lub suszona żurawina lub posiekane wiśnie
    100 ml śmietanki/ śmietanki kokosowej
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Czekoladowa drożdżówka z rumem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztop olej kokosowy/masło. Drożdże rozprowadź pogrzanym lekko napojem roślinnym lub mlekiem (1/3 szklanki) dodając jedną łyżeczkę ksylitolu lub cukru i jedną łyżeczkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Możesz też dodać suche drożdże. Ja je zawsze rozpuszczam przed dodaniem do jakiegokolwiek ciasta. Mąkę przesiej do misy wraz z kakao, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj napój z roślinny lub mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopiony olej kokosowy lub masło, rum i wyrabiaj jeszcze ( miej pod ręką ok. 50 g mąki do podsypywania jeśli ciasto będzie za rzadkie) a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lub folią spożywczą. Ciasto wyrasta do dwóch. Powinno zrobić się 2 razy większe niż było na początku. Wyjmij z miski i rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką aby ciasto nie przylepiło się do stolnicy. Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Posyp ciasto cynamonem ( opcjonalnie) i rodzynkami. Zwiń rulon i umieść w prostokątnej formie wysmarowanej tłuszczem. Możesz też w czasie wyrabiania ciasta dodać rodzynki, ale ale ja lubię jak rodzynki są równomiernie rozłożone. Zwijanie w rulon powoduje, ze są fajnie rozmieszczone. Niech ciasto chwilkę wyrasta. Piec ustaw na 180 stopni C i piecz ok 40 minut. Wystudź.

    Sos czekoladowy, polewa:

    Zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia wrzuć kostki czekolady. Mieszaj aż nabierze konsystencji sosu. Polej drożdżówkę lub maczaj w sosie.

Porady

Do ciasta można utrzeć 5 żółtek z podaną ilością cukru z przepisu, ale wtedy będzie potrzeba wlać mniej napoju roślinnego lub mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować