Drożdżówka z rodzynkami i żurawiną

5 (165 ocen)

Szybkie ,proste ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 85 dkg mąki
    2 jajka + jajko do posmarowania drożdżówki
    3 żółtka
    15 dkg masła
    1 szkl.mleka
    10 dkg drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 i 1/2 łyżeczki wanilii
    3/4 szklanki cukru
    garść rodzynek
    garść żurawiny
    KRUSZONKA:
    10 dkg mąki
    1cukier waniliowy
    5 dkg masła
    10 dkg cukru
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżówka z rodzynkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka z rodzynkami i żurawiną 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać 2 łyżki cukru i 3-4 łyżki mąki odstawić do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu wbić jajka ,żółtka , dodać sól , resztę cukru , wanilię , wymieszać ,wsypać mąkę i wyrabiając stopniowo dodawać rozpuszczone i wystudzone masło , chwilę wyrabiać ,pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i żurawinę .
    Ciasto podzielić na dwie równe części , wyłożyć do wcześniej przygotowanych foremek ( 10/35 cm ) , odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką .
    Piec około 35-40 minut w 175 *C
    KRUSZONKA:
    Z podanych składników zrobić kruszonkę ,jeśli kruszonka jest zbyt sybka dodać masła .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować