Czekoladowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy.Masło rozpuszczamy. Drożdże rozkruszamy, zalewamy mlekiem dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Mąkę, cukier waniliowy,szczyptę soli przekładamy do miski,dodajemy jajka,masło i zaczyn drożdżowy ,dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2.Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Schładzamy.
3.Czekoladę białą kroimy na drobną kostkę.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek , rozpłaszczamy.
Na każdym wałku układamy czekoladę i ponownie zwijamy wałeczek. Zaplatamy warkocz
4.Przekładamy do foremki ,wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp.170stopni ok.30-40 min.
Komentarze