CZEKOLADOWA CHAŁKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepsza z kubkiem mleka i masełkiem. Pycha.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 szkl. mleka czekoladowego
    -45 dag mąki
    -2 jajka
    -7 łyżek cukru
    -5 dag masła
    -3 dag drożdży
    -1 cukier waniliowy
    -szczypta soli
    -1 biała czekolada

    Kruszonka:
    -5 dag masła
    -4 łyżki mąki
    -4 łyżki cukru

    Ponadto
    -jajko do posmarowania chałki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Ciasto drożdżowe Desery

Czekoladowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy.Masło rozpuszczamy. Drożdże rozkruszamy, zalewamy mlekiem dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Mąkę, cukier waniliowy,szczyptę soli przekładamy do miski,dodajemy jajka,masło i zaczyn drożdżowy ,dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Schładzamy.
  • czekoladowa chałka- nadzienie 3. Czekoladę białą kroimy na drobną kostkę.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek , rozpłaszczamy.
    Na każdym wałku układamy czekoladę i ponownie zwijamy wałeczek. Zaplatamy warkocz
  • czekoladowa chałka-warkocz 4. Przekładamy do foremki ,wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
    Pieczemy w temp.170stopni ok.30-40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować