Proste urozmaicenie. Doskonałe na prezent dla najbliższych. Podane przeze mnie składniki to oczywiście pełna improwizacja, do czekoladek można dodać wszystko, co się tylko lubi :)
Czekoladki z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą czekoladę podzielić na kawałki. Przygotować 12 silikonowych foremek do pralinek. Do 10 z nich włożyć 1-2 kostki (zależy od ich wielkości). Do 2 następnych wsadzić połowę porcji, ale czkolady mlecznej. Wstawić foremki do mikrofali na 4-5 minut. Po tym czasie wyjąć i zamieszać drewnianym patyczkiem. Czekolada powinna się rozpływać pod naciskiem, ale nie powinna być zupełnie płynna.
2.Rodzynki, żurawinę, morelę i cukierka drobno kroimy i posypujemy nimi 8 czekoladek. Na dwóch czekoladkach układamy migdały. Dwie czekoladki wypełnione do połowy czekoladą mleczną zostawiamy bez ozdoby. Całość, razem z wypełnionymi do połowy foremkami z mleczną czekoladą wstawiamy do lodówki.
3.Po 20 minutach rozpuszczamy w mikrofali jeszcze około 2 kostki białej czekolady i dodajemy ją do wypełnionych do połowy foremek z czekoladą mleczną, tworząc drugą warstwę.
4.Zostawiamy czekoladki w lodówce do pełnego zastygnięcia.
Komentarze