Ukrainśki czebureki

4.51 (150 ocen)

  • 45 min

Przesmaczne hrupące duże pierożki,smażone w glębokim oleju,dla smakoszy wschodniej kuchni i nie tylko.Polecam.Palcy lizać.

  • 45 min

Składniki:


  • Ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    170 ml mleka
    1 jajko
    odrobina soli
    Farsz:
    30 dag mięsa mielonego wiepszowego
    cebuła duża
    koperek
    sól
    pieprz
    woda
    Dodatkowo 1 litr oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ukrainśki czebureki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:z mąki,jajka,mleka i soli,zagnieść elastyczne ciasto,tak jak na pierogi.Pozostawić na 20-30 minut.
    Farsz:cebule zetszyć na tarce,dodać do mięsa,dodać 1 szklanku wody,sól,pieprz.Wszystko dobże wymieszać.
    Ciasto rozwalkować na cienko ,posmarować olejem.Zwinuć w rolade,pokrojić na niewielkie kawalki.Puzniej kazdy kawałek namoczyć w mące z obu stron i walkować na okrąglo.Na środek nakladamy farsz i zlepiamy jak pierogi.Trochy rozciągamy.Kiedy wszystko wyrobimy,smażymy w glębokim oleju na rómiano z obu stron.Smacznego!!

Porady

Do farszu też można dodać 2 ząbki czosku.Najlepiej czebureki smakują na cieplo!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować