Czeburek z mięsem, warzywami, soczewicą i parmezanem

  • wyświetlono: 59 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czeburek to popularne danie kuchni kaukaskiej. W mojej wersji nadziany mielonym mięsem, duszoną włoszczyzną, soczewicą i parmezanem.

  • 25 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

ciasto:
1 kg mąki krupczatki
200 g masła
łyżeczka soli
łyżka octu owocowego np. jabłkowy
2 żółtka
400 - 500 ml gorącej wody

nadzienie:
1 kg mięsa mielonego, u mnie sarnina
100 g startego twardego sera, u mnie parmezan
2 marchewki
por
korzeń pietruszki
seler korzeniowy
100 g soczewicy czerwonej i żółtej
100 g masła
natka pietruszki
sól morska
pieprz ziołowy
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
pół łyżeczki papryki chili w płatkach

2 litry smalcu gęsiego do smażenia

do podania:
200 g jogurtu
2 łyżki majonezu
2-3 ogórki kiszone
pieprz kolorowy zmielony
koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Czeburek z mięsem, warzywami, soczewicą i parmezanem

  • ciasto1. ciasto:
    Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy sól, pokrojone w kawałki masło i ocet. Stopniowo dolewamy gorącą wodę i zarabiamy drewnianą łyżką ciasto. Po roztopieniu się masła dodajemy żółtka. Następnie ciasto wyrabiamy rękami do momentu uzyskania gładkiej i elastyczne konsystencji.
  • ciasto2. Wyrobione ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • warzywa3. Farsz:
    Warzywa dusimy na maśle. Dosypujemy soczewicę. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • farsz4. Do zmielonego mięsa dodajemy starty ser, uduszone warzywa i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.
  • ciasto5. Ciasto dzielimy na porcje po 80 g. Każdą porcję cieniutko wałkujemy. Za pomocą talerzyka o średnicy 20-22 cm wycinamy koła.
  • czeburek6. Na każdą porcję ciasta wykładamy czubatą łyżkę farszu.
    Farsz cienko rozsmarowujemy na połowie koła pamiętając, aby zostawić 1 cm brzeg.
  • czeburek7. Ciasto składamy na pół. Dokładnie zlepiamy brzeg palcami. Dodatkowo brzeg dociskamy widelcem.
    Nadmiar ciasta z brzegu odkrawamy przy pomocy radełka.
    Czebureki smażymy na rozgrzanym głębokim smalcu z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone czebureki wyławiamy za pomocą szczypców kuchennych. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
  • czebureki8. Czebureki podałam z sosem jogurtowym z ogórkiem kiszonym.
    SOS:
    Jogurt wymieszałam z majonezem i startymi na drobnym oczku tarki ogórkami. Doprawiłam do smaku pieprzem i koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czeburek

Komentarze

Podobne przepisy

Kasza jaglana z mięsem mielonym i warzywami

Dodane przez: anik9

Kasza jaglana z mięsem mielonym i warzywami

Bardzo zdrowe i pożywne danie.

Tortille z mięsem, warzywami i sosem

Dodane przez: Ola1984

Tortilla z mięsem i warzywami

Pyszna propozycja na sycący, a...

Burrito z mięsem mielonym i warzywami

Dodane przez: bogusia82

Burrito z mięsem mielonym i warzywami

Bardzo smaczne i pożywne danie...

Ryż z mięsem mielonym i warzywami

Dodane przez: AnetaJ

Ryż z mięsem mielonym i warzywami

Pomysł na to danie był krótki:...

ryż z mięsem i warzywami

Dodane przez: bella81

ryż z mięsem i warzywami

Uwielbiam taki ryż i mogłaby go...

Gołąbki z mięsem i warzywami

Dodane przez: danusia19671

Gołąbki z mięsem i warzywami

Gołąbki w sosie pomidorowym z mięsem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE