Czeburek to popularne danie kuchni kaukaskiej. W mojej wersji nadziany mielonym mięsem, duszoną włoszczyzną, soczewicą i parmezanem.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto:
1 kg mąki krupczatki
200 g masła
łyżeczka soli
łyżka octu owocowego np. jabłkowy
2 żółtka
400 - 500 ml gorącej wody
nadzienie:
1 kg mięsa mielonego, u mnie sarnina
100 g startego twardego sera, u mnie parmezan
2 marchewki
por
korzeń pietruszki
seler korzeniowy
100 g soczewicy czerwonej i żółtej
100 g masła
natka pietruszki
sól morska
pieprz ziołowy
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
pół łyżeczki papryki chili w płatkach
2 litry smalcu gęsiego do smażenia
do podania:
200 g jogurtu
2 łyżki majonezu
2-3 ogórki kiszone
pieprz kolorowy zmielony
koperek
Czeburek z mięsem, warzywami, soczewicą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy sól, pokrojone w kawałki masło i ocet. Stopniowo dolewamy gorącą wodę i zarabiamy drewnianą łyżką ciasto. Po roztopieniu się masła dodajemy żółtka. Następnie ciasto wyrabiamy rękami do momentu uzyskania gładkiej i elastyczne konsystencji.
2.Wyrobione ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
3.Farsz:
Warzywa dusimy na maśle. Dosypujemy soczewicę. Doprawiamy do smaku przyprawami.
4.Do zmielonego mięsa dodajemy starty ser, uduszone warzywa i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.
5.Ciasto dzielimy na porcje po 80 g. Każdą porcję cieniutko wałkujemy. Za pomocą talerzyka o średnicy 20-22 cm wycinamy koła.
6.Na każdą porcję ciasta wykładamy czubatą łyżkę farszu.
Farsz cienko rozsmarowujemy na połowie koła pamiętając, aby zostawić 1 cm brzeg.
7.Ciasto składamy na pół. Dokładnie zlepiamy brzeg palcami. Dodatkowo brzeg dociskamy widelcem.
Nadmiar ciasta z brzegu odkrawamy przy pomocy radełka.
Czebureki smażymy na rozgrzanym głębokim smalcu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone czebureki wyławiamy za pomocą szczypców kuchennych. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
8.Czebureki podałam z sosem jogurtowym z ogórkiem kiszonym.
SOS:
Jogurt wymieszałam z majonezem i startymi na drobnym oczku tarki ogórkami. Doprawiłam do smaku pieprzem i koperkiem.
Komentarze