Czeburek z mięsem, warzywami, soczewicą i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czeburek to popularne danie kuchni kaukaskiej. W mojej wersji nadziany mielonym mięsem, duszoną włoszczyzną, soczewicą i parmezanem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    łyżeczka soli
    łyżka octu owocowego np. jabłkowy
    2 żółtka
    400 - 500 ml gorącej wody

    nadzienie:
    1 kg mięsa mielonego, u mnie sarnina
    100 g startego twardego sera, u mnie parmezan
    2 marchewki
    por
    korzeń pietruszki
    seler korzeniowy
    100 g soczewicy czerwonej i żółtej
    100 g masła
    natka pietruszki
    sól morska
    pieprz ziołowy
    pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
    pół łyżeczki papryki chili w płatkach

    2 litry smalcu gęsiego do smażenia

    do podania:
    200 g jogurtu
    2 łyżki majonezu
    2-3 ogórki kiszone
    pieprz kolorowy zmielony
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czeburek z mięsem, warzywami, soczewicą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto:
    Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy sól, pokrojone w kawałki masło i ocet. Stopniowo dolewamy gorącą wodę i zarabiamy drewnianą łyżką ciasto. Po roztopieniu się masła dodajemy żółtka. Następnie ciasto wyrabiamy rękami do momentu uzyskania gładkiej i elastyczne konsystencji.
  • ciasto 2. Wyrobione ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • warzywa 3. Farsz:
    Warzywa dusimy na maśle. Dosypujemy soczewicę. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • farsz 4. Do zmielonego mięsa dodajemy starty ser, uduszone warzywa i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.
  • ciasto 5. Ciasto dzielimy na porcje po 80 g. Każdą porcję cieniutko wałkujemy. Za pomocą talerzyka o średnicy 20-22 cm wycinamy koła.
  • czeburek 6. Na każdą porcję ciasta wykładamy czubatą łyżkę farszu.
    Farsz cienko rozsmarowujemy na połowie koła pamiętając, aby zostawić 1 cm brzeg.
  • czeburek 7. Ciasto składamy na pół. Dokładnie zlepiamy brzeg palcami. Dodatkowo brzeg dociskamy widelcem.
    Nadmiar ciasta z brzegu odkrawamy przy pomocy radełka.
    Czebureki smażymy na rozgrzanym głębokim smalcu z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone czebureki wyławiamy za pomocą szczypców kuchennych. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
  • czebureki 8. Czebureki podałam z sosem jogurtowym z ogórkiem kiszonym.
    SOS:
    Jogurt wymieszałam z majonezem i startymi na drobnym oczku tarki ogórkami. Doprawiłam do smaku pieprzem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować