Gołąbki z mięsem i soczewicą

4.5 (152 ocen)

Pyszne , zdrowe danie , które zasmakuje naszym domownikom .Dla dzieci proponuję sos pomidorowy .

Składniki:

  • 1 młoda kapusta

    500 g mięsa mielonego

    1,5 szklanki czerwonej soczewicy

    pęczek koperku

    sól , pieprz



    sos grzybowy :

    300 g podgrzybków

    1 drobno posiekana cebula

    2 łyżki masła

    1 łyżka mąki

    1 szklanka bulionu warzywnego

    sól , pieprz

    4 łyżki śmietany 12%
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z mięsem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście , włożyć ją do gotującej osolonej wody i gotować , aż liście będą miękkie .

    Kapustę wyjąć z wody , osączyć .

    Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu , odcedzić .

    Wymieszać ją z mięsem mielonym i kopierkiem , doprawić solą i pieprzem .

    Nadzienie wyłożyć na liście kapusty .

    Zwinąć gołąbki .

    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni .

    Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty .

    Na nich ułożyć gołąbki .

    Całość zalać 2 szklankami wody z gotowania kapusty .

    Zapiekać 45-50 minut .

    W tym czasie przygotować sos .

    Oczyszczone grzyby dokładnie umyć .

    Pokroić je w plastry ( małe grzyby zostawić w całości ) .

    Na patelni roztopić masło , wrzucić cebulę i zeszklić ją .

    Następnie dodać grzyby , smażyć 10 minut .

    Grzyby zasypać łyżką mąki i przesmażać ją , aż straci smak surowizny .

    Wlać bulion , całość delikatnie wymieszać i podgrzewać , aż sos zacznie gęstnieć .

    Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać śmietanę , wymieszać .

    Gołąbki podawać z sosem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować