Czeburek z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy sól, pokrojone w kawałki masło i ocet. Stopniowo dolewamy gorącą wodę i zarabiamy drewnianą łyżką ciasto. Po roztopieniu się masła dodajemy żółtka. Następnie ciasto wyrabiamy rękami do momentu uzyskania gładkiej i elastyczne konsystencji.
2.Wyrobione ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
3.farsz:
Mięso mielimy.
4.Obraną cebulę ścieramy na drobnym oczku. Najlepiej użyć tarczy trącej robota kuchennego, oszczędzimy w ten sposób czas, palce i oczy;)
5.Zmielone mięso mieszamy ze startą cebulą razem powstałym sokiem z cebuli. Doprawiamy do smaku sosem worcestershire, solą ziołową, pieprzem kolorowym, kolendrą oraz posiekaną natką pietruszki. Mieszamy.
6.Ciasto dzielimy na porcje po około 80 g.
7.Każdą porcję wałkujemy cieniutko.
8.Ciasto przycinamy za pomocą np. talerza, aby uzyskać koła o średnicy około 22-25 cm.
Komentarze