Czeburek z mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czeburek to popularne danie kuchni kaukaskiej. W mojej wersji nadziany mielonym mięsem, cebulą i natką pietruszki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    łyżeczka soli
    łyżka octu owocowego np. jabłkowy
    2 żółtka
    400 - 500 ml gorącej wody

    nadzienie:
    1 kg mięsa, u mnie szynka z sarny
    natka pietruszki
    sos worcestershire
    sól ziołowa
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    zmielone ziarna kolendry

    2 litry smalcu gęsiego do smażenia

    do podania:
    kapusta kiszona
    wiejska kwaśna śmietana wymieszana z kawiorem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czeburek z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto:
    Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy sól, pokrojone w kawałki masło i ocet. Stopniowo dolewamy gorącą wodę i zarabiamy drewnianą łyżką ciasto. Po roztopieniu się masła dodajemy żółtka. Następnie ciasto wyrabiamy rękami do momentu uzyskania gładkiej i elastyczne konsystencji.
  • ciasto 2. Wyrobione ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • mięso 3. farsz:
    Mięso mielimy.
  • cebula 4. Obraną cebulę ścieramy na drobnym oczku. Najlepiej użyć tarczy trącej robota kuchennego, oszczędzimy w ten sposób czas, palce i oczy;)
  • farsz 5. Zmielone mięso mieszamy ze startą cebulą razem powstałym sokiem z cebuli. Doprawiamy do smaku sosem worcestershire, solą ziołową, pieprzem kolorowym, kolendrą oraz posiekaną natką pietruszki. Mieszamy.
  • ciasto 6. Ciasto dzielimy na porcje po około 80 g.
  • ciasto 7. Każdą porcję wałkujemy cieniutko.
  • ciasto 8. Ciasto przycinamy za pomocą np. talerza, aby uzyskać koła o średnicy około 22-25 cm.
  • farsz 9. Na każdą porcję ciasta wykładamy czubatą łyżkę farszu.
  • farsz 10. Farsz cienko rozsmarowujemy na połowie koła pamiętając, aby zostawić 1 cm brzeg.
  • przygotowanie 11. Ciasto składamy na pół. Dokładnie zlepiamy brzeg.
  • ciasto 12. Dodatkowo brzeg dociskamy widelcem.
  • ciasto 13. Nadmiar ciasta z brzegu odkrawamy przy pomocy radełka.
  • smażenie 14. Czebureki smażymy na rozgrzanym głębokim smalcu z obu stron na złoty kolor.
  • czebureki 15. Usmażone czebureki wyławiamy za pomocą szczypców kuchennych. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
  • czeburek 16. Czebureki podałam z kapustą kiszoną i sosem z kwaśnej śmietany i kawioru.

Porady

Przepis na smalec gęsi: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-kiszona-kapustaz

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować