Sernik z jabłkami, bezą i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na kruchym spodzie z taką też kruszonką. Sernik z jabłkami i bezą wyszedł bardzo dobry.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -300 g. masła lub margaryny
    -150 g. cukru
    -7 żółtek
    -600 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -sok z 1/2 cytryny

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera imperialu, śmietankowego
    -200 g. cukru
    -5 jajek
    -2 budynie śmietankowe po 40 g.

    OWOCE:
    -1 kg. jabłek

    BEZA:
    -7 białek
    -150 g. cukru
    -1 budyń śmietankowy
    -1/3 szklanki oleju

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z jabłkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z jabłkami, bezą i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na żwirek. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Sernik z jabłkami, bezą i kruszonką 2. masa-Jajka zmiksować z cukrem i przesianym budyniem. Następnie dodać ser i zmiksować, ale nie za długo. Masę przełożyć do blaszki na surowe ciasto i rozsmarować.
  • Sernik z jabłkami, bezą i kruszonką 3. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Rozsypać na masie serowej. Jakby jabłka były kwaśnie to można trochę posypać cukrem. Można też posypać cynamonem, jak ktoś lubi.
  • Sernik z jabłkami, bezą i kruszonką 4. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać tam budyń i delikatnie wmieszać łopatką, dodając jednocześnie po trochu oleju. Wyłożyć do blaszki na jabłka i rozsmarować.
  • Sernik z jabłkami, bezą i kruszonką 5. Rozsypać pozostawione ciasto.
  • Sernik z jabłkami, bezą i kruszonką 6. Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
  • Sernik z jabłkami, bezą i kruszonką 7. lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zaraz w esy-floresy, górę przestygniętego sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować