Sernik z jabłkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na żwirek. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.masa-Jajka zmiksować z cukrem i przesianym budyniem. Następnie dodać ser i zmiksować, ale nie za długo. Masę przełożyć do blaszki na surowe ciasto i rozsmarować.
3.Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Rozsypać na masie serowej. Jakby jabłka były kwaśnie to można trochę posypać cukrem. Można też posypać cynamonem, jak ktoś lubi.
4.beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać tam budyń i delikatnie wmieszać łopatką, dodając jednocześnie po trochu oleju. Wyłożyć do blaszki na jabłka i rozsmarować.
5.Rozsypać pozostawione ciasto.
6.Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
7.lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zaraz w esy-floresy, górę przestygniętego sernika.
Komentarze