Cytrynowy sernik bez spodu

4.47 (161 ocen)

Pyszny, puszysty sernik cytrynowy. Zrobiłam go na moje urodziny wszystkim bardzo smakował.

Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
    8 jajek
    200 g miękkiego masła
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok 1/2 cytryny
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy

    Na lukier cytrynowy
    2 łyżki soku z cytryny
    cukier puder

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
    mąka do oprószenia formy
    forma o rozmiarach 26 cm X 36 cm


Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Sok

Cytrynowy sernik bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik gotowy do
 pieczenia 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru kryształu (miksować aż cukry się rozpuszczą). Nie przerywając miksowania dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dodajemy po łyżce zmielonego sera, proszku budyniowego oraz skórkę z cytryny stale miksując aż do uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na sztywno dodając sok z 1/2 cytryny oraz szklanki cukru. Gdy białka się ubiją połącz delikatnie, mieszając z masą serową. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką, wlej masę.
  • Sernik po upieczeniu. Smacznego! 2. Sernik piecz ok 40 min w temp. 180*C. Po upieczeniu wystudź w lekko uchylonym piekarniku. Lukier: sok z cytryny wymieszaj z taką ilością cukru pudru aby uzyskać gęsty lukier. Polej sernik lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Skórka z cytryny Sok z cytryny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować