Pyszny, puszysty sernik cytrynowy. Zrobiłam go na moje urodziny wszystkim bardzo smakował.
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
8 jajek
200 g miękkiego masła
skórka otarta z 1 cytryny
sok 1/2 cytryny
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
Na lukier cytrynowy
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
mąka do oprószenia formy
forma o rozmiarach 26 cm X 36 cm
Cytrynowy sernik bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru kryształu (miksować aż cukry się rozpuszczą). Nie przerywając miksowania dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dodajemy po łyżce zmielonego sera, proszku budyniowego oraz skórkę z cytryny stale miksując aż do uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na sztywno dodając sok z 1/2 cytryny oraz szklanki cukru. Gdy białka się ubiją połącz delikatnie, mieszając z masą serową. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką, wlej masę.
2.Sernik piecz ok 40 min w temp. 180*C. Po upieczeniu wystudź w lekko uchylonym piekarniku. Lukier: sok z cytryny wymieszaj z taką ilością cukru pudru aby uzyskać gęsty lukier. Polej sernik lukrem. Smacznego!
Komentarze