Aromatyczny korzenny spód z pierniczków, idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą cytrynową, złagodzony serkiem mascarpone z dodatkiem likieru koksowego. Po prostu rozpływa się w ustach.
60 min
Składniki:
(na tortownicę o śr. ok. 24 cm)
Spód
300 g pierniczków
100 g stopionego masła
Masa cytrynowa
500 g serków homogenizowanych
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki cukru pudru
Masa kokosowa
500 g Serka Mascarpone
2 łyżki żelatyny
10 łyżek likieru kokosowego
3-4 łyżki cukru pudru
Cytrynowo kokosowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód;
Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem, dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło.
2.Masa cytrynowa;
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki, i wstawić do lodówki.
3.Masa kokosowa;
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać po łyżce likier kokosowy, na końcu dodać przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę kokosową wylać, na stężałą masę cytrynową. Całości posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na 2 godziny do lodówki aby sernik stężał
Komentarze