Cytrynowe dzwonki z łososia z chrupiącymi warzywami

4.49 (198 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

To moja propozycja na efektowne i zdrowe danie. Zawsze się udaje i wszystkim bardzo smakuje.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 szt. dzwonki łososia ( 400 g )
    sok z połowy cytryny
    pieprz cytrynowy
    mieszanka ziół ( po pół łyżeczki oregano, koperek suszony, gorczyca biała, szczypta kurkumy, pieprz biały mielony w/g gustu )
    parę malutkich młodych cukinii
    8-10 szt. pomidorków koktajlowych
    ok. 300 g białej i zielonej fasolki szparagowej
    sól, pieprz
    2 łyżki masło klarowane
    2 plasterki cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Cytrynowe dzwonki z łososia z chrupiącymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dzwonki z łososia umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym, mieszanką ziół i polać sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. 2. Cukinii i pomidorki umyć i pokroić w półplasterki. Warzywa podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym ( 1 łyżka ). Gdy warzywa będą pół miękkie, przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę szparagową ugotować al dente w niewielkiej ilości posolonej wody.
  • 3. 3. Rybę wyłożyć na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym ( 1 łyżka ). Smażyć z jednej i z drugiej strony po 10 min. Usmażony łosoś wyłożyć na talerz. Podawać ze smażonymi warzywami i ugotowana fasolką szparagową. Udekorować plasterkiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować