Cytrynowe ciasto z cukinią

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na cukinię właśnie się rozkręca, warto wykorzystać ją nie tylko do dań wytrawnych i zimowych przetworów

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    3 jajka
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok wyciśnięty z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe

Cytrynowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowe ciasto z cukinią 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej oraz sok z cytryny.

    Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. 2/3 mieszanki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy.
    Do pozostałej mąki dodajemy cukinię, mieszamy. Całość dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie, krótko mieszamy (najlepiej przy użyciu szpatułki).
  • Cytrynowe ciasto z cukinią 2. Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°, pieczemy ok 70 minut (do suchego patyczka).

    Ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie ciasto możemy wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Cytrynowe ciasto z cukinią 3. Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ucieramy lukier. Gotowym polewamy zimne ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować