Przepysznie wilgotne ciasto na bazie kefiru o mocno wyczuwalnym smaku cytryny. Przepis czekał już kilka tygodni na dodanie ....w końcu doczekał się...polecam jako szybkie ciasto do kawy.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
175 ml kefiru
175 ml oleju rzepakowego
5 jajek
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 szklanki startej młodej cukini wraz ze skórką( odciśniętej z soku)
2 łyzki soku z cytryny
skórka starta z jednej cytryny
Lukier cytryowy:
Lukier:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
2/3 szklanki cukru pudru
Ciasto cytrynowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrami do białości. Zmiejszyć obroty miksera i powoli dodawać na przemian, mąkę przesianą z proszkiem i sodą, kefir i olej. Dodać odciśniętą cukinię, sok i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać. Wykładać ciasta do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie: 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - do suchego patyczka.
2.Lukier: Wszystkie składniki utrzeć do białości mikserem, wyłożyć na przestygnięte ciasto.
Komentarze