CIASTO CYTRYNOWE Z CUKINIĄ

4.46 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepysznie wilgotne ciasto na bazie kefiru o mocno wyczuwalnym smaku cytryny. Przepis czekał już kilka tygodni na dodanie ....w końcu doczekał się...polecam jako szybkie ciasto do kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki pszennej
    175 ml kefiru
    175 ml oleju rzepakowego
    5 jajek
    20 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2/3 szklanki startej młodej cukini wraz ze skórką( odciśniętej z soku)
    2 łyzki soku z cytryny
    skórka starta z jednej cytryny

    Lukier cytryowy:
    Lukier:
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka wody
    2/3 szklanki cukru pudru

    Forma: keksówka
Wystaw ocenę:

4.46 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrami do białości. Zmiejszyć obroty miksera i powoli dodawać na przemian, mąkę przesianą z proszkiem i sodą, kefir i olej. Dodać odciśniętą cukinię, sok i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać. Wykładać ciasta do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie: 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - do suchego patyczka.
  • 2. Lukier: Wszystkie składniki utrzeć do białości mikserem, wyłożyć na przestygnięte ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować