Cytrynowa pierś z kurczaka z brokułami

0 (0 ocen)

Polecam podawać go z kuskusem!

Składniki:

  • 40 dag piersi z kurczaka
    2 łyżki mąki kukurydzianej (możecie użyć pszennej równie dobrze)
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
    2 łyżeczki oleju
    1,5 szklanki bulionu (może być z kostki - u mnie był taki z Winiar - KLIK )
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    2,5 szklanki surowych brokuł podzielonych na malutkie różyczki
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cytrynowa pierś z kurczaka z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy w misce 1,5 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, dodajemy kurczaka pokrojonego w paseczki i mieszamy tak, by mąka pokryła każdy kawałek kurczaka.
    Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Zdejmujemy kurczaka z patelni, przekładamy na talerz, zaś na tą samą patelnię wrzucamy czosnek oraz po chwili wlewamy 1 szklankę bulionu. Doprowadzamy bulion do wrzenia, po czym wrzucamy do niego różyczki brokuł i gotujemy około minuty.
    W tym czasie pozostałe pół szklanki bulionu mieszamy w kubku z 1/2 łyżki mąki. Wlewamy to na patelnię, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze chwilę, az do miękkości brokuł i lekkiego zgęstnienia sosu. Kurczaka mieszamy ze startą skórką cytrynową, dodajemy do sosu i brokuł, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Podajemy na ciepło. Ja, jak wspomniałam wyżej, polecam podawać z kuskusem. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cytryna Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować