Smażony por w cieście piwnym

0 (0 ocen)

Prosta przekąska, z pewnością zdrowsza od chipsów :)

Składniki:


  • 1-2 pory (biała część)
    1/2 szklanki jasnego piwa
    1 jajko
    3/4 szklanki mąki
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Smażony por w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte pory kroimy na około 3 mm. krążki. Rozkładamy je na deseczce lub talerzu, oprószamy solą i odstawiamy na bok.
  • 2. Mąkę, piwo i jajko mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto o konsystencji śmietany. Solimy do smaku, oraz dodajemy czarny pieprz - dość sporo.
  • 3. Każdy plasterek pora maczamy w cieście piwnym, obtaczamy w bułce tartej, po czym smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron-na złoto.

Porady

Aby krążki zachowały ładny kształt, najlepiej panierować je pojedyńczo

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy