Jedna z najczęsciej przygotowywanych przeze mnie sałatek "dla gości". Po prostu niemal każdemu smakuje.
Składniki:
2 zupki chińskie - jedna łagodna, druga pikantna, w neutralnym, rosołowym smaku
mała kapusta pekińska
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
opcjonalnie: puszka groszku
2 piersi z kurczaka
pieprz i sól do smaku
majonez-kilka łyżek
Sałatka z chińskich zupek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, kroimy w kostkę, po czym oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do ostudzenia.
2.Makaron zupek kruszymy, wrzucamy do sporej miski. Dodajemy przyprawy dołączone do tychże zupek (oprócz ewentualnego tłuszczu). Zalewamy wrzątkiem ale w ilości zdecydowanie mniejszej niż w przypadku zwyczajnej zupki. Wody ma być tak może z ćwierć szklanki. Mieszamy tę że miksturę.Przykrywamy pokrywką.
3.Zabieramy się za krojenie kapusty. W drobną kostkę lub paseczki.
Odsączamy wszystkie puszki z zalewy.
No i teraz łączymy ze sobą makaron, mięso, kapuchę i wszelkie dobroci z puszek. Mieszamy.
Dodajemy majonez, tyle, ile nam sumienie pozwala. Jeśli jest za mało doprawione ( w co wątpię :) ), doprawiamy solą, pieprzem. Można jeść od razu, lub po chwilce odstanej przez sałatkę w lodówce.
Porady
Fasolę możemy zastąpić czerwoną papryką pokrojoną w kostkę.
Komentarze