Cytrynianki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to deser idealny dla tych co lubią słodko-kwaśne uniesienia. Cytrynianki są jak jajko z niespodzianką, z każdym kęsem odkrywamy nowe smaki. Kruchość bezy, następnie słodycz bitej śmietany

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BEZY:
    - białka z jajka: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier puder: 250 gramów
    KREM CYTRYNOWY:
    - sok z cytryn: 2 sztuki
    - starta skórka z jednej cytryny: 1 szczypta
    - żółtko: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 150 gramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - oliwa: 0.5 łyżeczki
    BITA śMIETANA:
    - śmietana kremówka 36%: 50 mililitrów
    - cukier puder: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miseczki: Ubij białka na bardzo sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Następnie dodaj cukier porcjami. Nie przestawaj ubijać.
    UWAGA: Masa białkowa musi być na prawdę sztywna, inaczej beza rozpłynie się na blaszce i nie da się zrobić "miseczek".
    Tak przygotowaną piane nałóż do rękawa z dużą ozdobną końcówką i wyciśnij “miseczki” na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (ja osobiście bardzo polecam silikonową matę).
    RADA: Okrągłe miseczki zrobisz wyciskając koło o średnicy mniej więcej 6-8cm, a następnie na zewnętrznej stronie wyciśnij obręcz, tak aby po upieczeniu można było wyłożyć do środka nadzienie.
    Zostaw między miseczkami nieduże odstępy, gdyż troszkę urosną. Piecz 35 minut w temperaturze 140ºC. Ostudź na kratce.
    Beza pieczona w wyższej temperaturze i przez krótszy czas zachowuje delikatny karmelowy środek.
  • 2. Krem cytrynowy: wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieść w garnuszku i zagotuj ciągle mieszając. Zmniejsz ogień (krem lubi mocno bulgotać) i gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Następnie przetrzyj przez sitko i włóż z powrotem do garnka. Dodaj oliwę. Gotuj przez następne 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudź.
  • 3. Bita śmietana: ubij śmietanę na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i wymieszaj dokładnie mikserem.
    Oczywiście możesz użyć gotowej śmietany, ale szczerze polecam zrobić własną. Dużo czasu nie zabiera a w smaku jest nieporównywalnie lepsza.
  • 4. Kiedy masz już wszystkie składniki Cytrynianek przygotowane i ostudzone, połóż trochę kremu cytrynowego na bezę, następnie przykryj bitą śmietaną. Można ozdobić owocami.

    Smacznego.
  • 5. Zapraszam na www.sandrabakesaparty.pl po najnowsze przepisy na bardzo udane przyjęcia!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Krem cytrynowy Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować