Cytrusek z jabłkami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto z lekko kwaskową nutą. Połączenie smaku jabłek, cytryny i słodkiej śmietanki. Nie wymaga dużo pracy. Doskonałe na co dzień i od święta.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    - 5 jajek
    - 1 szkl. cukru kryształu
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    - 1/4 szkl. mąki zieniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka octu

    MASA JABŁKOWA:

    - 1 kg jabłek
    - 4-5 łyżek cukru kryształu
    - sok z 1/2 cytryny
    - 3 galaretki cytrynowe

    ŚMIETANKA:

    - 1/2 l śmietany 30%
    - 2 śmietan-fixy
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrusek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT - oddzielić żółtka od białek. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku, a następnie stopniowo obie mąki. Na koniec dodać proszek do pieczenia i ocet. Delikatnie wymieszać.

    Przelać do formy (24x36) i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

    Przestudzić i przekroić na 2 części.
  • 2. MASA JABŁKOWA - Jabłka obrać, pokroić na plasterki (lub półplasterki - zależy od wielkości jabłek). Mocno skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Przełożyć do głębokiej patelni i podsmażać na małym ogniu (jęśli jabłka nie puszczają soku, podlać je ok. 1/4 szkl. wody). Mieszając, podsmażać jabłka do miękkości. Po kilku minutach wsypać cukier, wymieszać i ciągle mieszając smażyć na niewielkim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, wsypać 3 galaretki cytrynowe i mieszać, aż do ich całkowitego rozpuszczenia.
    Zdjąc z ognia i odstawić na ok. 5-8 minut do lekkiego przestudzenia.
    Następnie (jeszcze gorące jabłka) wyłożyć na I część biszkoptu. Wystudzić.
  • 3. ŚMIETANA - ubić śmietankę na sztywno, dodać oba cukry i śmietanfix-y.
    3/4 śmietanki wyłożyć na wierzch (wystudzonej) masy jabłkowej. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Posmarować pozostałą częścią śmietanki. Udekorować rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Schłodzić.

Porady

Cukier do masy jabłkowej dodajmy według uznania i rodzaju jabłek. Nie powinna być jednak zbyt słodka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować