Cytrusek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne ,lekkie ciasto idealny deser na ciepłe dni

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt ;3 jajka ,1/2 szkl cukru ,1 szkl mąki,1 łyzeczka proszku do pieczenia
    4 łyzki wody gazowanej białej lub żółtej
    Masa budyniowa 4 szkl mleka ,3 budynie, 6łyżek cukru
    1/2 kostki masła lub margaryny ,3 duze paczki herbatników
    3 kubki śmietany kremówki po 250 ml, 1-2 cytryn do wycisniecia soku
    3 łyżeczki żelatyny ,cukier puder według uznania do śmietany
    Lukier cukier puder + sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Cytrusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem dodać żółtka,wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem
    Biszkopt kropimy wodą z cukrem i cytryną
    Cytrusek -masa budyniowa

    4szkl mleka ,3 budynie śmietankowe lub waniliowe ,6łyżek cukru ,
    1/2 kostki masła lub margaryny .Ugotowany gorący budyń wlać na biszkopt

    Następnie ubijamy 3 kubki śmietany kremówki po 250 ml dosypujemy cukru pudru według smaku jak kto lubi słodko
    Do śmietany wlewamy rozpuszczoną zelatynę 3 łyżeczki żelatyny moczymy w 1/2 szkl wody aż napęcznieje ,następnie wkładamy do garnka naczynie z zelatyną i rozpuszczamy ,przestudzoną letnią zelatynę wlewamy do śmietany i na koniec dodajemy sok z cytryny z jednej lub dwóch i wszystko mieszamy.

    Wylewamy to na budyń ,układamy herbatniki .Polewamy lukrem

    Lukier sok z jednej cytryny + cukier puder

Porady

Pieczemy w 180 stopni ,20-30 minut Blaszka o wymiarach 26x40

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cytryna Jajka Śmietana Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować