cytrusek

5 (185 ocen)

  • 1 godz. 10 min

ciacho o niesamowitym cytrynowym smaku! delikatnej konsystencji , znika w mgnieniu oka

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • masa:
    1.5 szkl wody
    1 szkl cukru
    kostka dobrego masła
    sok wyciśnięty z 3 cytryn
    starta skórka z 3 cytryn
    1 cukier waniliowy
    około 1/2 szkl mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    ciasto:
    35 dkg margaryny
    30 dkg cukru
    1 i 2/3 szkl mąki pszennej
    6 jaj
    cukier waniliowy
    skórka i sok z 1 cytryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    lukier:
    1-2 łyżki soku z limonki
    ok szkl cukru pudru
    starta skórka z limonki

    dodatkowo
    papier do pieczenia

    przepis jest na blaszkę 24x24 cm
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Cytrusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa:
    Wodę zagotowujemy z ciepłym masłem , sokiem wyciśniętym z cytryn , cukrami i skórką cytrynową . Mleko mieszamy z mąką , wlewamy do gotującej mieszaniny, dokładnie mieszamy aż całość zgęstnieje.

    ciasto:
    margarynę stopić i ostudzić . Białka ubić na sztywno z cukrami , dodawać po jednym żółtku . Do jaj dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , sok i skórkę z cytryny ,na koniec dodać stopioną wcześniej margarynę. Piec w blaszce wyłożonej papierem . 180 *C przez 35 min.
    Po ostudzeniu przekroić na dwie części.

    Lukier: do cukru pudru dodać sok z limonki i dokładnie wymieszać , musi mieć dość gęstą konsystencje.

    ciasto cytrynowe:
    Lekko przestudzonym kremem przełożyć wystudzone placki zostawiając 1/3 na wierzch ciasta. Po schłodzeniu polać ciasto lukrem i posypać skórką z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować