Cyr

4.44 (151 ocen)

  • 25 min

Dawna tradycyjna potrawa z rejonu sądecczyzny . Jarska potrawa jadana na śniadanie lub kolację .Z gotowanymi i omaszczonymi słoninką ziemniakami stanowił danie obiadowe .Jeżeli gospodyni do polania zamiast mleka użyła tłuszczu ze skwarkami , wtedy nazywano danie - KULASĄ .

  • 25 min

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej razowej
    2 litry wody
    1 szklanka przegotowanej zimnej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki zimnego mleka
Wystaw ocenę:

4.44 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Cyr - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cyr. 1. Wodę zagotowujemy z solą . Wsypujemy powoli mąkę ,energicznie mieszając trzepaczką aby nie powstały grudki . Gotujemy 20-25 minut co jakiś czas mieszając . W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody aby potrawa nie była za gęsta ( powinna przypominać gęsty grysik ). Odstawiamy i wlewamy zimna wodę aby zahartować potrawę . Mieszamy i w razie potrzeby solimy do smaku . Wykładamy na talerz i polewamy dwoma łyżkami zimnego mleka . Samo zdrowie - smacznego.

Porady

Potrawa lubi przywierać do dna więc trzeba dość często mieszać .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować