Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg Babcigramolki

5 (154 ocen)

Na całym świecie gotuje się potrawy podobne w sposobie przyrządzenia i użytych składnikach do gołąbków. Z bardziej znanych są te zawijane w liście winogron lub bambusa .

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
    10 dag ryżu
    3 łyżki rodzynek
    2 łyżki usiekanych liści świeżej mięty
    1 duża cebula
    1 łyżeczka maggi w płynie
    olej z pestek winogron
    przyprawa uniwersalna
    ½ litra bulionu wołowego ( może być z kostki Knorra lub innego )
    ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    30 dużych liści winorośli
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Wina

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg babcigramolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować na pół miękko ryż . Odcedzić . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Wymieszać mięso , ryż , miętę , rodzynki , pieprz, maggi .Liście winorośli blanszować przez 4 minuty. Wyjąć , odsączyć i ostudzić . Odciąć ogonki od liści. Na każdy liść nakładać po łyżce farszu. Liście zawijać na kształt koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 małych gołąbków ( mają być małe ).Dno garnka ( szerokiego ) wyłożyć pozostałymi liśćmi . Ułożyć gołąbki w jednej , przykrywającej dno garnka warstwie. Zalać ½ litra bulionu + 3 łyżki oleju z pestek winogron . Gołąbki obciążyć obróconym do góry dnem talerzem śniadaniowym . Dusić na średnim gazie przez 45 minut.

Porady

Podawać na gorąco wyjęte z wywaru lub w wywarze . Można zrobić na bazie wywaru sos pomidorowy . W oryginalnym przepisie podawane są same na ciepło lub jako zimna przekąska .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować