Cynamonowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kto powiedział, ze na święta tylko pierniki i makowce? Świąteczny smak można dać również do sernika na zimno. Lekki, delikatny, aromatyczny jednym slowem fantastyczny! Jest tez caloroczny, bo rezygnujac z dodania cynamonu wychodzi sernik toffi. Wesołych Świąt!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD
    250g herbatników pokruszonych
    120g roztopionego masła
    MASA SEROWA
    300g twarogu sernikowego
    200g kajmaku
    150g ugotowanego budyniu śmietankowego
    11g żelatyny, 3 łyżki wody
    Poł łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Cynamonowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone herbatniki wymieszaj z masłem, zagnieć na jednolitą masę i wyłóż nią dno tortownicy i schłodzić.
    Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody, zostawia do napecznienia, potem na chwilę do mikroweli do rozpuszczenia, lub od razu zalej gorącą wodą.
    Twaróg, budyń, kajmak zmiksuj na gładką masę. Do żelatyny dodaj kilka łyżek masy wymieszaj na gładko wlej do reszty masy i dokładnie wymieszaj.
    Wszystko przelej na gotowy herbatnikowy spód.
    Sernik wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
    Przed podaniem wyjmij wcześniej z lodówki, aby spód nabrał dobrej temperatury, udekoruj
    Smacznego!

Porady

Ja swój sernik zawsze robię z podwójnej ilości składników na tortownicę 26cm. Z tego przepisu ładny wyjdzie na małej formie np. 24cm. Można zrezygnować z cynamonu, wtedy wyjdzie sernik toffi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować