Cynamonowy drożdżowiec z mandarynkami

0 (0 ocen)

Cynamonowy drożdżowiec z mandarynkami i kruszoną. Ciasto proste lecz bardzo smaczne. Idealne ze szklanką ciepłego mleka, z filiżanką kawy bądź herbaty

Składniki:

  • Ciasto:
    50 g drożdży
    200 g cukru
    230 ml oleju
    250 ml letniego mleka
    4 jajka
    700 g mąki
    1płaska łyżka cynamonu

    Kruszonka:
    150 g mąki
    4 łyżki cukru
    120 g margaryny

    ok 400 g mandaryne/k

    forma ok 27x27
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cynamonowy drożdżowiec z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mandarynki obierz ze skóry. Podziel na cząstki i zsyp 3 łyżkami cukru. Odstaw na 10 min. Całość podsmaż na patelni przez ok 7 min
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj ze sobą
  • 3. Ciasto:
    Drożdże rozkrusz do miski. Dodaj resztę składników. Zamieszaj 3 razy drewnianą łyżką.(składniki nie mają być połączone!)
  • 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 4-5 godzin w ciepłe miejsce
  • 5. Po tym czasie dodaj cynamon .ciasto zagniataj przez ok 30 min. Ciasto będzie lekko płynne
  • 6. Ciasto wylej na wysmarowaną margaryna formę i wysypaną bułką tartą. Na ciasto ułóż cząstki mandarynki ( przyciśnij je do ciasta)
    Całośc posyp kruszonką
  • 7. Ciasto piecz ok 40 min w 180 st ( góra-dół)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mandarynki Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować