20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2,5 szklanki mąki
szczypta soli
2 jajka
50 g masła
dodatkowo: 1 jajko
1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
słoiczek dżemu morelowego
Sposób przygotowania przepisu:
Kakaowy drożdżowiec
1.
Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać pozostały cukier, roztopione masło, jajka, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Przygotować w międzyczasie formę keksową o długości 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać, a jajko rozkłócić w misce. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrobić i przedzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć dno formy. Przesmarować dżemem morelowym i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować dokładnie jajkiem i posypać czekoladą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Porady
Ciasto można upiec z dowolnym dżemem lub bez.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze