Kakaowy drożdżowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać pozostały cukier, roztopione masło, jajka, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Przygotować w międzyczasie formę keksową o długości 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać, a jajko rozkłócić w misce. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrobić i przedzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć dno formy. Przesmarować dżemem morelowym i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować dokładnie jajkiem i posypać czekoladą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Komentarze