Kakaowy drożdżowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe w wersji dla czekoladożerców.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    150 ml mleka
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2,5 szklanki mąki
    szczypta soli
    2 jajka
    50 g masła
    dodatkowo: 1 jajko
    1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
    słoiczek dżemu morelowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Ciasto

Kakaowy drożdżowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać pozostały cukier, roztopione masło, jajka, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Przygotować w międzyczasie formę keksową o długości 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać, a jajko rozkłócić w misce. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrobić i przedzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć dno formy. Przesmarować dżemem morelowym i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować dokładnie jajkiem i posypać czekoladą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Porady

Ciasto można upiec z dowolnym dżemem lub bez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować