Cynamonowe gwiazdki

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

Kruche, cynamonowe ciasteczka w polewie czekoladowej. Idealne na dodatek do herbatki w świąteczne dni. Można je również wykorzystać jako słodki podarek. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki. U mnie zagościły na stałe, piekę je zawsze w dużych ilościach na Boże Narodzenie.

  • 50 min

Składniki:

  • 180 g masła (zimnego)
    90 g cukru pudru
    230 g mąki pszennej
    1 płaska łyżka cynamonu
    1 szczypta soli
    40 g skrobii ziemniaczanej
    100 g mlecznej czekolady lub ciemnej (+ 1 łyżka masła)
    orzechy pistacjowe
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Gwiazdki Słodycze

Cynamonowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • 2. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).
  • 3. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wystudzić na blaszce (5-8 minut).
  • 4. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła. Czekolada i masło powinny być o temp. pokojowej i umieszczamy je w misce w tym samym czasie. Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, poczekać aż zastygną. Przed zastygnięciem można je posypać siekanymi orzechami pistacjowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować