Cygara to nic innego jak podłużne roladki z kurczaka. Jednak są większe i łatwiej je zrobić. Farsz zielony bo z aromatycznego czosnkiem szpinaku. Jedna roladka na osobę starczy w zupełności ! Najadłam się po wszystkie czasy :)
Składniki:
Składniki:
filet z kurczaka - 3 szt.
szpinak mrożony - ok. 250 gram
ser feta - 200 gram
sól i pieprz - do smaku
czosnek - 2 ząbki
Cygara z kurczaka ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż na pół ale nie do końca. Powinna powstać taka jakby kieszonka.
2.Rozbijamy delikatnie tłuczkiem ( nie za cienko, aby nam się nie porwały ).
3.Szpinak rozmrażamy w mikrofali. Następnie umieszczamy na patelni i gotujemy na małym ogniu, aż woda wyparuje. Dodaje posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Ser fetę kroimy w kostkę a następnie układamy na filecie.
Szpinak układamy na serze feta.
4.Zwijamy roladkę, oprószamy solą i pieprzem oraz zanurzamy w rozbełtanych jajach z mlekiem. Potem obtaczamy w bułce.
Tak przygotowane cygara układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Przysmażamy po obu stronach. Następnie wlewamy wodę i przykrywamy pokrywką, gotując na małym ogniu 20 min. Potem ściągamy pokrywkę i chwilę przypiekamy.
Komentarze