Zapiekanka ziemniaczana ze skrzydełkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka płuczemy, suszymy ręcznikami papierowymi, mąkę mieszamy z łyżeczką słodkiej papryki , czosnek granulowany i siekany, sól, pieprz - wszystkie składniki mieszamy i skrzydełka obtaczamy w składnikach . Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na oleju . Ziemniaki obrane,umyte osuszone gotujemy ok.15 min. w osolonej wodzie , lekko przestudzone kroimy w ćwiartki .Układamy na przemian ze usmażonymi skrzydełkami, polewamy tłuszczem w którym się smażyły,solimy, posypujemy przyprawą do kurczaka i majerankiem.Zapiekankę podałam z sałatą. Sałatę myjemy, osuszamy.Śmietanę mieszamy z odrobiną soli łyżką cukru do rozpuszczenia ,dodajemy do niej kawałki sałaty.
Komentarze