Cycki Murzynki

5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Z kilku przepisów zrobiłam jeden.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT
    1 szkl ( 150 g ) mąki pszennej
    0,5 szkl ( 100 g ) cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE
    1 szkl ( 200 g ) cukru
    1 szkl ( 100 g ) wiórków kokosowych
    1 szkl ( 100 g ) maku
    5 jajek
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA
    4 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
    1 l mleka
    1 kostka masła

    PONADTO
    polewa czekoladowa
    dżem z czarnej porzeczki
    120 g okrągłych biszkoptów
    125 ml białego półsłodkiego wina
    rodzynki
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do formy 20 / 40 cm. Piec 30 minut w temperaturze 150 st C
  • 2. CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE
    Ubić białka na sztywno dodając powoli cukier a następnie żółtka i wszystkie sypkie produkty. Piec ok 30 minut w temperaturze 160 st C.
  • 3. MASA BUDYNIOWA
    Ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć z masłem.
  • 4. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo-kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu masy ułożyć biszkopty namoczone w winie. Na każdy biszkopt ułożyć po jednej rodzynce. Polać polewą czekoladową. Schłodzić minimum godzinę w lodówce.
    Ciasta pieczemy na blaszkach o wymiarach 20 cm / 40 cm

Porady

Wino można zastąpić dowolnym alkoholem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować