Ciasto "Cycki Murzynki"

4.48 (161 ocen)

  • 2 godz.

bardzo smaczne ciasto na podkładzie makowym

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka suchego maku
    1 szklanka wiórek kokosowych
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem:
    1 budyń waniliowy
    3 żółtka
    3 łyżki mąki
    1/2 l mleka
    250 g masła
    1/2 szklanki cukru

    Polewa
    100 g czekolady mlecznej
    5 łyżek mleka
    50 g masła

    Dodatkowo
    biszkopty
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto "cycki murzynki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier.
    Wsypać mak, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
    Piec w 180 stopniach C około 40 minut.


    Krem:
    Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki.
    Resztę zagotować.
    Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę, budyń
    i dokładnie wymieszać.
    Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać , aby
    budyń się nam nie przypalił. Po zgęstnieniu masy odstawić z palnika
    i ostudzić.
    Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń cały czas
    ucierając.

    Polewa:
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników.


    Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu.
    Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą.
    Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować