REKLAMA

Cycki Murzynki

wyświetlono: 4666 | dodany do książki kucharskiej: 13 | polecenia: 0

Pyszne i delikatne ciasto, na każdą okazję.

opublikowany: 27.05.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Biszkopt
    5- jajek
    5 - łyżek cukru
    5 - łyżek mąki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    kakao - 2 łyżki
    Ciasto makowo - kokosowe:
    mak suchy- 3/4 szkl
    cukier - 3/4 szkl
    6- białek
    100 g wiórków kokosowych
    1 - łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa
    mąka pszenna – 3 łyżki
    mleko – 0,5 l
    żółtka – 4 szt
    budyń śmietankowy – 1 op
    cukier – 5 łyżek
    masło – 250 g
    Polewa
    jajko - 1 szt
    cukier - 3 łyżki
    kakao - 3 łyżki
    margaryna - 0,5 kost
    Dodatkowo
    biszkopty okrągłe - 120 g
    wódka - 125 ml
    dżem z czarnej porzeczki - 280 g
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
  • 3. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x40 cm, wylać ciasto, piec około 40 minut w 180 stop.
  • 4. Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.
  • 5. Przelać ciasto na blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut.
  • 6. Masa budyniowa : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować.
  • 7. Do pozostałego mleka, dodać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy, dokładnie zmiksować.
  • 8. Wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić.
  • 9. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy budyniowej, dokładnie utrzeć.
  • 10. Polewa czekoladowa: Jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować.
  • 11. Margarynę przełożyć do rondla, postawić na ogniu do rozpuszczenia.
  • 12. Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy.
  • 13. Przełożenie ciasta: 1. biszkopt kawowy 2.dżem porzeczkowy 3. ciasto makowo- kokosowe 4. masa budyniowa 5. biszkopty nasączone w alkoholu 6. polać biszkopty polewą czekoladową
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: smak i uczucie smak i uczucie

Ciasto "Cycki Murzynki"

bardzo smaczne ciasto na podkładzie makowym

kategoria: Ciasta Desery biszkopty opublikowany: 31.03.2015 | wyświetlono: 69421 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE