Cycki Murzynki

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis odkopany z zeszytu mamy. Hit lat 90 tych - przynajmniej u nas :) Pamiętam to ciasto z mojego przyjęcia komunijnego :) Polecam serdecznie: pyszna kombinacja maku, kokosu, masy cytrynowej z ananasem i delicji z rodzynką zatopionych w galaretce- mmmmm.... pychotka :)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    20 dag suchego maku
    25 dag kokosu
    20 dag cukru
    9 białek
    1 łyżeczka amoniaku

    Masa:
    1/2 l mleka
    1 budyń śmietankowy
    5 żółtek
    2 galaretki cytrynowe
    1 kostka masła

    Ponadto:
    2 op delicji pomarańczowych
    1,5 puszki ananasa
    kilka rodzynek
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Mieszamy mak z kokosem i amoniakiem i delikatnie mieszamy z pianą. Wykładamy masę na natłuszczoną blachę do pieczenia i pieczemy ok 35-40 min w 180 st. Studzimy.
  • 2. Rozpuszczamy galaretki w 1/2 szkl wrzątku. Schładzamy. Z mleka, budyniu i żółtek gotujemy budyń. Wystudzony ucieramy z kostką masła. Pod koniec miksujemy z tężejącą galaretką. Połowę masy wykładamy na makowo- kokosowy placek.
  • 3. Układamy całe krążki ananasa i przykrywamy resztą kremu. Na nim układamy delicje czekoladą do góry. Na każdej delicji układamy rodzynkę.
  • 4. Rozpuszczamy 2 galaretki w 1 l wrzącej wody. Tężejącą wylewamy na placek. Trzeba to zrobić w 2 turach, aby rodzynki nam nie "odpłynęły". Chłodzimy, aż wszystko stężeje. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować