Curry madarskie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Wywodzi się z Madrasu w południowych Indiach i oprócz tego, że jest pikantne, to jeszcze bardzo aromatyczne. Wołowinę można zastąpić jagnięciną.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 900 g wołowiny
    1 łyżka oleju
    1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
    4 goździki
    4 strączki kardamonu
    2 zielone papryczki chili drobno posiekane
    2 suszone czerwone papryczki chili
    2,5-3 cm korzenia imbiru drobno posiekanego
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    1 łyżka pasty curry
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    1 łyżeczka mielonego kminu
    1/2 łyżeczki soli
    150 ml wywaru z wołowiny
    listki kolendry do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry madarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę o boku około 2,5 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy cebulę, goździki i strączki kardamonu. Ciągle mieszając, smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy świeże i suszone papryczki chili, imbir oraz czosnek i dalej smażymy przez kilka minut. Dodajemy pastę curry, całość dokładnie mieszamy i dalej smażymy przez około 2 minuty. Następnie wkładamy pokrojone mięso i smażymy aż będzie lekko zarumienione. Na końcu dodajemy mieloną kolendrę, kmin, sól i wywar wołowy. Całość dusimy na bardzo małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. Curry madarskie podajemy z ryżem, udekorowane listkami kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować