Magdalena Łuczek
Massaman curry to przepis, który nasyci i rozgrzeje w zimne wieczory. Pasta curry massaman podkręci smak warzyw i nada im wyjątkowego charakteru. Jak zrobić massaman curry? Zobaczcie nasz prosty przepis na to wyjątkowe danie.
4.48 (165 ocen)
Massaman curry - skąd pochodzi? Massaman curry to potrawa rodem z Tajlandii. Jest to popularny słodko-kwaśny sos, z dodatkiem kurczaka i rozmaitych warzyw. Istnieje też teoria, że massaman curry to danie pochodzące z Malezji, ale zdecydowana większość kojarzy to danie typowo z kuchnią tajską. Tradycyjne massaman curry trafiło nawet na listę 50 najlepszych potraw na świecie. Massaman curry - przepis Aby przygotować prawdziwe massaman curry niezbędnych będzie kilka składników, takich jak pasta massaman curry, kurczak, cebula, ziemniaki czy mleczko kokosowe. Pozostałe przyprawy możemy dobierać wedle uznania. Doskonale sprawdzą się tu wszelkie orientalne mieszanki oraz ostre dodatki, takie jak imbir, czosnek i papryczki chilli. Massaman curry - inne wersje Klasyczne massaman curry robi się z kurczakiem, ale można również spotkać to danie z wołowiną czy wieprzowiną, a nawet baraniną. Dla osób na diecie roślinnej, polecamy natomiast wersję z tofu. Mniej popularną odsłoną massaman curry jest wesrja rybna, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić to danie z łososiem czy dorszem.
Massaman curry to słynna tajska pasta, składająca się z wielu rozmaitych przypraw. W skład massaman curry wchodzą między innymi: kminek, cynamon, goździki, kardamon, anyż czy gałka muszkatołowa. W wielu sklepach znajdziemy różnego rodzaju gotowe pasty curry, ale możemy też spróbować zrobić ją samodzielnie. Aby to zrobić, wystarczy wszystkie wymienione powyżej składniki dokładnie zmielić w młynku lub zmiażdżyć w moździerzu. Taką domową pastę curry należy przechowywać w lodówce i najlepiej zjeść ją w ciągu kilku dni.
Massaman curry to danie, które można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakuje solo, ale również w towarzystwie ryżu lub chlebków pita. Gotowe massaman curry podajemy w małych miseczkach, ozdobione prażonymi fistaszkami. Na wierzchu możemy posypać je również świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.
Komentarze