Massaman curry

4.48 (165 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Massaman curry to przepis, który nasyci i rozgrzeje w zimne wieczory. Pasta curry massaman podkręci smak warzyw i nada im wyjątkowego charakteru. Jak zrobić massaman curry? Zobaczcie nasz prosty przepis na to wyjątkowe danie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
    1/2 papryczki chilli (ja używam czerwonej) pokrojona w kostkę
    200 g ziemniaków pokrojonych w kosteczkę
    2 marchewki pokrojone w plasterki
    4 łyżki oliwy
    2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
    3 łyżki pasty łagodnej/ ostrej (według uznania) curry
    160 g mleczka kokosowego
    200 ml wody
    100 g jarmużu lub szpinaku lub groszku zielonego
    2 łyżki orzeszków
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Massaman curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • iStock-618546552 1. Na rozgrzany olej wrzuć cebulkę i podsmaż przez około 4-5min. Następnie do smażonej cebulki dodaj kurczaka i smaż razem przez kolejny 5min. Dodaj ziemniaki, chilli, pastę curry i wymieszaj. Później dodaj marchewkę, mleczko kokosowe i wodę.
  • iStock-1226013228 2. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj aż kurczak będzie ugotowany i ziemniaki miękkie. Na koniec dodaj jarmuż/szpinak lub groszek i gotuj jeszcze przez 3min. Gotowe massaman curry wlej do miseczek i podawaj solo lub z ryżek, albo chlebkami pita. Na wierzchu posyp orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa curry

Notka redakcyjna

Massaman curry - skąd pochodzi? Massaman curry to potrawa rodem z Tajlandii. Jest to popularny słodko-kwaśny sos, z dodatkiem kurczaka i rozmaitych warzyw. Istnieje też teoria, że massaman curry to danie pochodzące z Malezji, ale zdecydowana większość kojarzy to danie typowo z kuchnią tajską. Tradycyjne massaman curry trafiło nawet na listę 50 najlepszych potraw na świecie. Massaman curry - przepis Aby przygotować prawdziwe massaman curry niezbędnych będzie kilka składników, takich jak pasta massaman curry, kurczak, cebula, ziemniaki czy mleczko kokosowe. Pozostałe przyprawy możemy dobierać wedle uznania. Doskonale sprawdzą się tu wszelkie orientalne mieszanki oraz ostre dodatki, takie jak imbir, czosnek i papryczki chilli. Massaman curry - inne wersje Klasyczne massaman curry robi się z kurczakiem, ale można również spotkać to danie z wołowiną czy wieprzowiną, a nawet baraniną. Dla osób na diecie roślinnej, polecamy natomiast wersję z tofu. Mniej popularną odsłoną massaman curry jest wesrja rybna, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić to danie z łososiem czy dorszem.

Pasta massaman curry - co to jest?

Massaman curry to słynna tajska pasta, składająca się z wielu rozmaitych przypraw. W skład massaman curry wchodzą między innymi: kminek, cynamon, goździki, kardamon, anyż czy gałka muszkatołowa. W wielu sklepach znajdziemy różnego rodzaju gotowe pasty curry, ale możemy też spróbować zrobić ją samodzielnie. Aby to zrobić, wystarczy wszystkie wymienione powyżej składniki dokładnie zmielić w młynku lub zmiażdżyć w moździerzu. Taką domową pastę curry należy przechowywać w lodówce i najlepiej zjeść ją w ciągu kilku dni.

Jak podawać massaman curry?

Massaman curry to danie, które można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakuje solo, ale również w towarzystwie ryżu lub chlebków pita. Gotowe massaman curry podajemy w małych miseczkach, ozdobione prażonymi fistaszkami. Na wierzchu możemy posypać je również świeżą kolendrą lub szczypiorkiem. 

 

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować