Cukrowy koszyczek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pięknie prezentuje się na torcie obłożonym owocami. Zawsze robi wrażenie na znajomych.

Składniki:

  • ● 20 dag cukru pudru
    ● 2,5 dag glukozy
    ● łyżeczka żelatyny
    ● barwniki spożywcze
    ● kilka goździków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cukrowy koszyczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy
    w 18 ml wody. Podgrzewając,
    dodajemy glukozę. Mieszamy,
    aż glukoza się rozpuści
    (nie dopuszczamy do wrzenia).
    Studzimy.
  • 2. Cukier puder wysypujemy
    na stolnicę. Zagniatając, powoli
    wlewamy żelatynę z glukozą.
    Wyrabiamy, aż masa
    będzie miała konsystencję
    plasteliny. Masę cukrową dzielimy
    na 2 części.
  • 3. Z jednej części robimy koszyczek:
    z 1/4 robimy długi wałek, składamy na pół i okręcamy
    wokół siebie, resztę
    rozwałkowujemy i oblepiamy
    szeroką prostokątną literatkę
    (szklankę do whisky). Odstawiamy
    na 30 minut. Stwardniałą
    masę zdejmujemy.
  • 4. Pozostałą część masy dzielimy
    na kilka części i mieszamy
    z kolorowymi barwnikami. Formujemy
    owoce. Ogonki owoców
    robimy z goździków. Gdy
    owoce stwardnieją, przekładamy
    do koszyczka. Następnie
    za pomocą odrobiny wody mocujemy
    uchwyt.

Porady

RADY Sabiny Pilut Masę cukrową wyjmujemy porcjami ze szczelnie zamkniętego pojemnika (należy uważać – pod wpływem powietrza masa bardzo szybko twardnieje). Brzegi koszyczka przed stwardnieniem można wyciąć w ząbki. Z reszty kolorowej masy można uformować kwiatki do dekoracji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować