Syrop cukrowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Co prawda syrop cukrowy jest jednym z ważniejszych składników wielu drinków, ale ja często wykorzystuję go również w przeróżnych deserach i ciastach.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    1-2 szklanki cukru (*)
    kilka kropli soku z cytryny (**)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Dodatki

Syrop cukrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wersja rzadka:
    Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
    Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.
    Wersja gęsta:
    Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
    Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
    (Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
    Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce.

Porady

(*) Do wersji rzadkiej należy dodać 1 szklankę cukru, a do gęstej - 2. (**) Sok z cytryny zapewnia większą trwałość syropu i oczywiście pozytywnie wpływa na jego smak. Często zamiast soku wrzucam cały plaster cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować