Cukiniowe pappardele z wątróbkami i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Co prawda nie jest to danie na typowy rodzinny obiad(dzieciaki zazwyczaj nie lubią wątróbki) ale za to świetna propozycja na wartościowy posiłek dla dbających o linie ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • wątróbki drobiowe, cukinia, marchew, soczewica(u mnie zielona), cebula czerwona,biała część pora, natka pietruszki, pół szklanki bulionu, natka pietruszki, ulubione przyprawy(użyłam ziół prowansalskich, granulowanego czosnku i suszone bazylii)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Cukiniowe pappardele z wątróbkami i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewice namaczamy przez 2 godziny(stąd tak długi czas przygotowania, oczywiście możemy to zrobić wcześniej i nie marnować czasu)
  • 2. Kroimy wątróbki na kawałki i gotujemy około 15 minut. Namoczoną soczewicę gotujemy do miękkości.
  • 3. Rozgrzewamy rondelek(lub jeśli mamy, głęboką patelnię) i podsmażamy posiekaną cebulę i por. Dodajemy pokrojoną marchew i zalewamy bulionem. Dusimy i przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki i ulubione przyprawy.
  • 4. Do wszystkiego dorzucamy soczewicę i trzymamy chwilę na małym ogniu żeby soczewica wchłonęła aromaty.
  • 5. Cukinię kroimy w cienkie wstążki i układamy na spodzie talerza, przykrywamy ją wątróbką i warzywami.

Porady

Nie jest to może najładniejsze danie, ale smakuje bardzo dobrze :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak z soczewicą i warzywami

To może cię zainteresować