Pappardele ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świeży makaron w delikatnym sosie ze szparagami.

  • 20 min

Składniki:

  • 250g świeżego makaronu pappardele
    5 zielonych szparagów
    pojedyncza pierś z kurczaka
    garść liści szpinaku
    50ml śmietanki 18%
    parmezan
    przyparwy: sól, pieprz, czosnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pappardele ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować litr wody w dużym garnku.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawić i smażyć przez 10 min. W tym czasie do wrzącej wody wrzucić przygotowane szparagi.
  • 2. Po 5 minutach do szparagów dodać świeży makaron i gotować przez 2 minuty.
    Po tym czasie odcedzić makaron a szparagi wyjąć i pokroić na małe kawałki.
  • 3. Do podsmażonego kurczaka wrzucić szpinak i szparagi. Smażyć kilka minut i dodać śmietankę. Doprawić.
  • 4. Do sosu wrzucić ugotowany makaron i wymieszać.
    Podawać na głębokich talerzach i posypać świeżym parmezanem.

Porady

Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy je umyć i oderwać końcówki, które nie nadają się do jedzenia. Jeśli lubisz bardziej miękkie szparagi można gotować je chwilę dłużej. Świeży makaron gotujemy 2-3 min. Jeśli nie mamy świeżego makaronu to gotujemy zwykły, al dente.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Parmezan Szparagi Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować