Biała kaszanka z wątróbkami, kaczą i gęsią

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczna biała kaszanka, 50% kasz + 50% dodatki: wątróbki (50 dag z gęsi i 50 dag z kaczek) oraz mięso z korpusów kaczych. Smaczna jest parzona jak i usmażona z cebulką.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kasza gryczana 4 szklanki
    kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
    mięsa z ugotowanego korpusu od 2 kaczek
    wątroba z gęsi 50 dag
    wątroba z kaczek 50 dag
    woda 13 szklanek
    liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki
    ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    2 łyżki słodkiej papryki
    3 łyżki soli morskiej
    2 garście majeranku (3 stołowe łyżki)
    12 szklanek wywaru z gotowania korpusów
    2 m. jelita wołowe 50/52
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka Wędliny

Biała kaszanka z wątróbkami, kaczą i gęsią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie dodatków. 1. Do garnka wlewamy 13 szklanek wody, dodajemy sól oraz korpusy z 2 kaczek i gotujemy do miękkości mięsa na nich. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, dodajemy listki laurowe mielone, ziele angielskie, pieprz oraz resztę przypraw. Gotujemy do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. W między czasie smażymy wątróbki
  • Biała kaszanka z wątróbkami, kaczą i gęsią 2. Płuczemy i moczymy obie kasze.
  • Biała kaszanka z wątróbkami, kaczą i gęsią 3. Usmażone wątróbki kroimy na bardzo drobną kostkę. Ugotowane, ostudzone korpusy obieramy z mięsa i też rozdrabniamy.
  • Biała kaszanka z wątróbkami, kaczą i gęsią 4. Do ugotowanego wywaru wsypujemy obie kasze i pokrojone drobno mięsko wraz z z drobno pokrojoną wątróbką. Gotujemy wszystko do gęstości tak aby kasza była na 80% sparzona i wtedy kończymy parzenie, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę z garnka i mieszamy sparzoną kaszę i pozostawiamy do wystudzenia.
  • Biała kaszanka z wątróbkami, kaczą i gęsią 5. Wystudzonym farszem napełniamy jelita. Pomocą wyręczyła mi moja żona (uczy się pod moim okiem :) ).
  • Biała kaszanka z wątróbkami, kaczą i gęsią 6. Parzymy 30 minut w wodzie 75 st.C.
  • Biała kaszanka z wątróbkami, kaczą i gęsią 7. Hartujemy w zimnej wodzie przez 10 minut i umieszczamy w lodówce lub możemy zamrozić.
  • Biała kaszanka z wątróbkami, kaczą i gęsią 8. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.

Porady

2 szklanki wywaru + 1 szklanka kaszy, taka jest proporcja cieczy do parzenia kaszy. Jedną szklankę wody dajemy więcej, bo podczas gotowania korpusów wygotuje się nam około 1 szklanki wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować