Cukiniowe mielone na ryżowo- boczkowych okręgach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę gotujemy z kostką. Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy na to ryż i mieszamy. Podlewamy gotowym bulionem tak żeby całkiem przykryło ryż. Gotujemy podlewając cały czas bulionem, aż ryż stanie się miękki a bulion odparuje. Mieszamy z curry i kurkumą.
2.Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Gotowe "skwareczki" przesypujemy razem z tłuszczem do ryżu. Mieszamy.
3.Do mięsa mielonego dodajemy jajko, posiekaną cebulę i czosnek, startą na średnich oczkach połowę cukinii, bułkę tartą i mąkę. Doprawiamy. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.
4.Z ryżu formujemy kulki, spłaszczamy je i na nich układamy kotlety.
Porady
Do takiego zestawu bardzo fajnie smakują buraczki ćwikłowe.
Komentarze