Cukiniowe babeczki bez jajek, mleka i masła

4.48 (151 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czekoladowe i cukiniowe bez podstawowych składników. Polecam!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 12 sztuk)

    Ciasto:
    1/2 cukinii
    3/4 szkl wody
    1/4 szkl oleju rzepakowego
    1 płaska łyżka powideł śliwkowych
    1/2 łyżki octu
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
    3/4 szkl cukru
    220 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    2 łyżki naturalnego kakao
    1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Cukiniowe babeczki bez jajek, mleka i masła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i obsypać ciemnym kakao. Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość obydwu misek połączyć za pomocą trzepaczki.
  • 2. Czekoladową masę nakładać łyżką do papilotek lub tak jak ja- prosto do gniazd muffinkowych. Piec w 180 st.C przez około 20 minut. Babeczki urosną z górką, będą ładnie pachnieć. Wyjąć z piekarnika, a po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować