Kawowy murzynek ( bez jajek, masła i mleka ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie murzynka jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Przygotowujemy dwie miski. Jedna na suche składniki, a druga na mokre.
Do jednej z misek wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Proszek do pieczenia możemy zastąpić sodą oczyszczoną.
Do drugiej miski wlewamy kawę, olej, ocet i dodajemy powidła śliwkowe, mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchych składników i mieszamy. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Możemy to zrobić rózgą, łyżką, widelcem lub mikserem.
Foremkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Wielkość formy możemy wykorzystać dowolną.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy wiórkami. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Porady
Przygotowanie zajmuje chwilkę i jest bardzo proste i nieskomplikowane w wykonaniu.
Komentarze