Cukiniowa tarta pieczona bez formy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cukinia to warzywo, które świetnie sprawdza się do przygotowania różnego rodzaju dań i deserów. Oczywiście najczęściej chyba wchodzi w skład lecza. Ja jednak lubię z nią eksperymentować . Tym razem powstała rustykalna tarta! Tarta wychodzi pyszna, więc polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 260 g mąki,
    • 1 duże jajko,
    • ok 2 łyżki wody,
    • ok 1/2 łyżeczki soli,
    • 1 płaska łyżeczka tymianku,
    • 130 gram masła,
    • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Nadzienie:
    • 1 jajko,
    • ok 80 gram sera żółtego,
    • pojedynczy filet z kurczaka (duży),
    • 1 mała cukinia żółta,
    • 1 mała cukinia zielona,
    • 1 czerwona papryka średniej wielkości,
    • 1 kopiata łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • olej rzepakowy do smażenia,
    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania ciasta,
    • zioła prowansalskie do posypania cukinii i brzegów ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Cukiniowa tarta pieczona bez formy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników nadzienia 1. NADZIENIE:
    Cukinie kroimy w plasterki około 4 mm. Pokrojoną partiami obsmażamy delikatnie z dwóch stron na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z jajkiem. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i przysmażamy. Paprykę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy.
  • składniki ciasta 2. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto.
  • schłodzone ciasto 3. Gotowe schładzamy około 50 minut.
  • wykładanie nadzienia 4. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy przysmażony filet, natką pietruszki oraz paprykę.
  • wyłożenie cukinii 5. Całość przykrywamy plasterkami cukinii. Cukinie układamy naprzemiennie używając koloru zielonego i żółtego.
  • przed pieczeniem 6. Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na warzywa. Zawinięte brzegi dociskamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość (zarówno cukinie jak i brzegi) posypujemy ziołami prowansalskimi.
    Uformowaną tatrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 -40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Olej

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować