Tarta cukiniowa na cieście francuskim

  • wyświetlono: 439 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Cukinia jest pyszna i dostępna przez większą część roku. Dzięki temu powyższą tarte możemy często przygotować. Osobiście często ją robię - gdy mam mniej czasu to z gotowego ciasta francuskiego, a gdy więcej przygotowujemy ciasto kruche.

Jaga85
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Składniki:
• 1 opakowanie ciast francuskiego,
• 2 małe cukinie,
• 1 pojedynczy filet z kurczak (duży),
• ok 8-10 pomidorków koktajlowych,
• kilka czarnych oliwek,
• 3-4 świeże gałązki rozmarynu,
• 1 duże jajko,
• 1 łyżka gęstej śmietany,
• około 8 dag sera żółtego,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• przyprawa do kurczaka,
• olej rzepakowy do smażenia,
• natka pietruszki do posypania,
• białko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta cukiniowa na cieście francuskim

  • smażenie mięsa1. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowanego oprószamy przyprawami, a następnie przysmażamy do miękkości na oleju.
  • obsmażanie cukini2. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5 cm plasterki. Gotowe oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. W dalszej kolejności cukinię obsmażamy na oleju, by delikatnie zmiękła. Gotową lekko studzimy.
  • wyłożenie masy serowej3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z jajkiem i śmietaną.
    Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
    Na środek ciasta równomiernie wykładamy mieszaninę serową.
  • wyłożenie cukinii 4. Na serze układamy koło siebie plasterki cukinii.
  • przed pieczeniem5. Na wierzch wykładamy pozostałe składniki: przysmażony filet, przekrojone na połowę oliwki i pomidorki. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy igiełkami rozmarynu.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną zmniejszamy temperaturę do 180°C.
KH_02-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiciasto francuskieCukiniafiletPokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

Dodane przez: Ania321

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

Smaczna i prosta w przygotowaniu...

Tarta

Dodane przez: KejtKejt

Owocowa tarta na cieście francuskim

Pyszna, sezonowa, owocowa :) Po...

konkurs_zapiekanki2

Dodane przez: Młoda mama

Szpinakowo-chłopska tarta na cieście francuskim

Tarta uwielbiana przez mojego męża,...

Tarta warzywna na cieście francuskim

Dodane przez: RedakcjaPP

Tarta warzywna na cieście francuskim

Skrupulatnie zbieram ciekawe przepisy....

Francuska tarta na szampanie

Dodane przez: EwaSidor

Francuska tarta na szampanie

Francuska tarta na szampanie z...

tarta z serem

Dodane przez: capri

tarta z serem i brzoskwiniami na cieście...

Coś na szybko, a smak...poezja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE