Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy

0 (0 ocen)

Połączenie aronii i jabłek nie jest chyba nikomu obce - jest wyjątkowo pyszne i zdrowe. Jak chyba wszystkie owoce, tak i te doskonale smakują z ciastem kruchym. Tarta jest szybka w przygotowaniu, a dodatkowo uzyskujemy pyszny, aroniowy sok:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 230 gram mąki,
    • 120 gram masła,
    • 1 jajko,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • 60 gram cukru pudru,
    • szczypta soli
    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
    • cukier trzcinowy do posypania brzegów ciasta (1-2 łyżki),
    • cukier puder do podania
    Nadzienie:
    • ok ¾ litra owoców aronii,
    • 2 łyżki cukru,
    • sok z połowy cytryny,
    • 2 jabłka,
    • cynamon do smaku,
    • 1,5 łyżki kaszy manny,
    • 3 łyżki płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z aronią i jabłkiem pieczona bez formy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: masło, jajko, sól, proszek do pieczenia. Zagniatamy je. Gotowe odstawiamy na ok 30 minut do lodówki.
  • wyłożenie kaszy i migdałów 2. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 35 cm. Środek ciasta posypujemy kaszą manną, a następnie płatki migdałowymi, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
  • wyłożenie owoców 3. Na sypkie składniki wykładamy równą warstwę aronii. Na aronię wykładamy kostki jabłek.
  • przed pieczeniem 4. Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając je na owoce. Delikatnie je dociskamy, by w trakcie pieczenie nie rozchyliły się. Następnie smarujemy je roztrzepanym jakiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Cukrem posypujemy także owoce.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Gotowa wyciągamy i studzimy.
    Przed podaniem oprószamy deser delikatnie cukrem pudrem.
  • przygotowanie nadzienia 5. NADZIENIE: Aronię dobrze jest przygotować nieco wcześniej, zanim przystąpimy do wykonania tarty. Umytą i odsączoną z wody aronie umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier oraz sok z cytryny. Owoce gotujemy do momentu jak zmiękną i puszczą sok.
    Tak przygotowane zdejmujemy z ognia i studzimy. Po przestudzeniu aronię odsączamy z uzyskanego soku.
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i oprószamy cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Jabłka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować