Cukinia po francusku

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszna i łatwa sałatka z cukinii w zalewie z musztardą francuską idealna jako przystawka lub surówka do obiadu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 kg cukinii (najlepiej małej i młodej)
    8-10 baldachów kopru
    8-10 ząbków czosnku


    Zalewa
    4 szklanki wody
    2 szklanki octu
    2 szklanki cukru
    3 łyżki musztardy francuskiej
    3 łyżeczki musztardy miodowej
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa
    Wodę, ocet, cukier, sól zagotuj. Zostaw do ostygnięcia, następnie dodaj obie musztardy i dokładnie wymieszaj.
  • 2. Cukinię umyj usuń końcówki i zetrzyj na tarce na plasterki dowolnej grubości.
    Na dno słoików wkładaj po 2 baldachy kopru i po 2 ząbki czosnku, następnie wkładaj cukinię, zalej zalewą.
    Słoiki zakręć i wstaw do garnka z wodą, na dnie ułóż ściereczką.
    Gotuj około 15 minut, słoiki wyjmij z wody i odwracaj do góry dnem.
    Po wystudzeniu przechowuj w chłodnym miejscu
    Z podanych składników wyszły 4 litrowe słoiki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować