Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Okrągłą cukinię nafaszerowaną pęczakiem, fasolką szparagową i tuńczykiem można podać na obiad lub kolację.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia „tondo di piacenza” (kulista): 1 sztuka
    - pęczak: 100 gramów
    - fasolka szparagowa: 150 gramów
    - tuńczyk w sosie własnym: 1 puszka
    - mozzarella: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - olej*: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
    - świeży majeranek (same listki): 1 łyżka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem 1. Pęczak dokładnie wypłucz kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Cukinię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniado nasienne. Pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedź na sitku i natychmiast przelej zimną wodą, odstaw do odsączenia .
  • Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem 2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej oraz masło i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj tuńczyka odsączonego z zalewy, ugotowany pęczak i fasolkę. Dodaj część rozdrobnionej mozzarelli oraz świeże zioła. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj.
  • Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem 3. Farszem napełnij wcześniej przygotowane połówki cukinii. Ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Naczynie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
  • Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem 4. Piecz 20 minut, następnie zdejmij folię. Cukinie posyp pozostałą mozzarellą i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika.
  • 5. *dodałam olej ze słoika z suszonymi pomidorami, równie dobrze można dodać olej rzepakowy lub oliwę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza Tuńczyk Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować