Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem

  • wyświetlono: 439 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Okrągłą cukinię nafaszerowaną pęczakiem, fasolką szparagową i tuńczykiem można podać na obiad lub kolację.

anemon
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki

- cukinia „tondo di piacenza” (kulista): 1 sztuka
- pęczak: 100 gramów
- fasolka szparagowa: 150 gramów
- tuńczyk w sosie własnym: 1 puszka
- mozzarella: 100 gramów
- cebula: 1 sztuka
- olej*: 2 łyżki
- masło: 1 łyżka
- posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
- świeży majeranek (same listki): 1 łyżka
- pieprz: 0.5 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem

  • Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem1. Pęczak dokładnie wypłucz kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Cukinię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniado nasienne. Pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedź na sitku i natychmiast przelej zimną wodą, odstaw do odsączenia .
  • Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej oraz masło i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj tuńczyka odsączonego z zalewy, ugotowany pęczak i fasolkę. Dodaj część rozdrobnionej mozzarelli oraz świeże zioła. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj.
  • Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem3. Farszem napełnij wcześniej przygotowane połówki cukinii. Ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Naczynie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
  • Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem4. Piecz 20 minut, następnie zdejmij folię. Cukinie posyp pozostałą mozzarellą i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika.
  • 5. *dodałam olej ze słoika z suszonymi pomidorami, równie dobrze można dodać olej rzepakowy lub oliwę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszatuńczykCukiniabez mięsaobiadpęczakfaszerowane cukiniekonkurs_na_zdrowiezapiekane cukinie

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Dodane przez: Justyś

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Smaczny sposób na cukinię faszerowaną

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

Dodane przez: magdzia44448

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

Sezonowe warzywo faszerowane mięsem...

Cukinia faszerowana fasolką i pieczarkami

Dodane przez: kuchenny świat

Cukinia faszerowana fasolką i pieczarkami

Zapraszam na smaczną faszerowaną...

Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką

Dodane przez: Alex M

Cukinia faszerowana kurczakiem i papryką

Lubimy cukinię faszerowaną, na...

Cukinia faszerowana ryżem i warzywami

Dodane przez: anka1988

Cukinia faszerowana ryżem i warzywami

Cukinia przyrządzona w piekarniku....

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Dodane przez: anemon

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Tradycyjnie faszerowana mięsem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE