Kotlety z młodej cukinii z szynką i serem żółtym

4.71 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pomysł na bardzo smaczne kotlety z cukinii, które w towarzystwie dipu czosnkowego lub ziołowego mogą stanowić samodzielne danie. Możemy je podać jako dodatek do ziemniaków, kasz, czy ryżu lub zwyczajnie z sałatą.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na ok. 12 kotletów:

    4 małe cukinie - 24 cienkie plastry (ok. 1 kg)

    12 plastrów szynki

    12 plastrów sera gouda

    bułka tarta do panierowania - ok. 10 łyżek

    mąka do panierowania - ok. 3 łyżki

    3 jajka

    1 płaska łyżeczka soli + sól do oprószenia cukinii

    1 łyżeczka słodkiej papryki

    1 płaska łyżeczka pieprzu zielonego młotkowanego lub pieprzu czarnego - wg. uznania

    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Kotlety z młodej cukinii z szynką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Oprószamy je z obu stron solą, zostawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Plastry cukinii osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Na jednym plastrze cukinii układamy szynkę i ser, przykrywamy drugim plastrem cukinii. Jajka roztrzepujemy z solą, papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i w bułce tartej.

    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na rumiano, do miękkości. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami.

Porady

* Cukinię kroimy na cienkie plastry ostrym, szerokim nożem lub przy pomocy maszyny do krojenia chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować